Uncategorized Nå blir de hvite shortsene historie: – Har vekket følelser og engasjement

Nå blir de hvite shortsene historie: – Har vekket følelser og engasjement

– Hvit shorts er et dårlig alternativ for utøverne våre. Vi har forståelse for at dette vekker følelser og engasjement, men når alt kom til alt, så var svart det beste valget, sier Stine Alstad Quille, nestleder i Raumnes & Årnes.

Hun har ledet arbeidsgruppen som etter et årsmøte i fjor begynte prosessen med å skifte farge på shortsene til alle utøverne i klubben. Nå har styret i klubben vedtatt at alle utøverne i klubben skal spille med svarte shortser.

BYTTES UT: Disse hvite shortsene blir snart erstattet med svarte. Foto: Elisabeth Johnsen

Lang debatt

Dermed er det snart slutt på shortser som blir misfarget av grønske, gummigranulat og klister. Jenter har også hatt en annen grunn til å mislike fargen.

– Menstruasjonsproblematikken knyttet til hvite shortser har vært et gjentakende tema i mediene de siste årene, nå senest med utspill både fra det engelske fotballandslaget og flere kvinnelige tennisprofiler i forbindelse med Wimbledon-turneringen. Håndballgruppen til Raumnes & Årnes IL byttet fra hvite til svarte shortser for flere år siden, og det var ønskelig at klubben skulle enes om en og samme farge på shorts for alle undergruppene. Dette både for at klubben skulle framstå uniform, men også for å ta hensyn til miljø og utøve inkludering i praksis, sier Quille.

Diskutert i tre år

De nye shortsene er svarte, og fra sesongen 2022/2023 spiller alle i Raumnes & Årnes IL i svarte shortser. Draktene beholdes i dagens kornblå farge.

– Dette har vært en mer enn tre år lange diskusjon internt. Emnet har vært behørig debattert, både i undergruppene, hovedstyret og på årsmøter. Det er viktig for oss som klubb å vise at vi tar ansvaret vårt på alvor, både hva gjelder inkludering, økonomi og miljø. Inkludering med tanke på menstruasjon, men også det faktum at hvite shortser lett blir gjennomsiktige – og det synes vel verken gutter eller jenter er spesielt stas. Vi må også ta inn over oss at for flere familier, og kanskje særlig i disse tider, så er barns aktiviteter og krav til utstyr et vesentlig innhogg i familiens økonomi. Da skal ikke vi legge sten til byrden ved å tvinge fram at man må ha to forskjellige shortser når man for eksempel spiller fotball og håndball i ett og samme idrettslag. Hvit er en lite holdbar farge, og når det da også blir mindre aktuelt at ting kan gå i arv så anser vi et bytte til en mer holdbar farge også som et bedre miljøvalg – i tillegg til å være et bevisst verdivalg for oss som klubb, sier Quille.

Leave a Reply

Related Post